Een nieuwe tap en een nieuw bier!
Sinds 1 september hebben we een nieuwe tap en een nieuwe leverancier namelijk brouwerij Swinkels. De reacties van bezoekers en gebruikers zijn positief!
Artishock en haar bar, een begrip binnen de vereniging opgebouwd door haar leden. Maar met name in de zomermaanden was Artishock genoodzaakt om afscheid te nemen van fusten bier. Deze fusten bier stonden te lang in een warme ruimte waardoor het bier zijn kwaliteit verloor. Binnen Artishock willen we een kwalitatief goed bier schenken en drinken en zijn daarom gesprekken gevoerd met diverse partijen.
Naast een gewone pils (het Vlaamse Estaminet, uitgesproken als Estaminé) hebben we nu ook een wisselend speciaalbierop de tap. We zijn begonnen met een IJwit, voor velen een bekend bier van Brouwerij t IJ uit Amsterdam.
Bij een nieuwe tap hoort ook een biertraining. Zo’n 15 vrijwilligers die regelmatig bardiensten draaien werd de 5 stappen van biertappen uitgelegd, maar er werd natuurlijk ook geoefend met het tappen en wisselen van het fust. Bij iedere werkgroep activiteit een heerlijk, koud, goede pils van de tap en geen kwaliteitsverlies meer.
Daarnaast werd er uitleg gegeven over de verschillende soorten bier, met name de speciale bieren. Speciale bieren zijn niet zo bijzonder als de naam het zegt, de gewone pilsener is een ingewikkelder brouwproces dan die van het zgn.speciaalbier. Dit werd geïllustreerd door een beetje suiker in de pils te doen. Het bier slaat direct dood en is niet lekker om te drinken. Dit effect heb je niet bij het speciaal bier.
Er kwamen ook onderwerpen aan bod als: Hoe wordt een bier donker of blond. Wat is het verschil tussen een dubbel/triple/quadruple. Hoe maak je bier zonder alcohol. En weet je waar de naam ‘Estaminet’ vandaan komt? De naam verwijst naar een Belgisch volkscafé of lokale herberg waar Spaanse soldaten kwamen. Behalve bier hadden ze daar vroeger ook meisjes: Esta Minette? Waar zijn de meisjes?
De eerste ervaringen zijn inmiddels opgedaan, de nieuwe indeling is natuurlijk nog een beetje wennen, maar zowel de bezoekers als werkgroep (leden) omarmen de pilsener en de IJwit. En ook de 0% Epos vindt zijn weg.
Een eerst verzoek om binnenkort een herfstbokje op de tap aan te sluiten is al binnen.
Proost!!
Nieuwsoverzicht